KORNAS HELIGA LAND – INDIEN

Flera av er undrar säkert ”HUR FANKEN VAR INDIEN?!”. Och jag ska absolut berätta och förmedla känslan jag hade i detta stora och färgstarka land. För det första, det är otryggt och den snevridna kvinnosynen är hemsk, det är ingen idé att hålla tyst eller ljuga om det. Jag har under mina resor aldrig känt mig otrygg, men i Indien överumplade känslan mig totalt och jag var inte bekväm i det hela. Jag var där i tre veckor och jag kunde aldrig vänja mig vid att hela tiden behöva titta ner i gatan för att undvika att möta någons blick eller att skyla kroppen när jag gick på stranden för att jag ville att männen skulle sluta fota mig. Att de tar sig friheten till att göra vad de vill, syna mig från topp till tå och fota mig i badkläder är rent av äckligt. Jag tittade mig ofta bakom ryggen för att se att jag inte var förföljd och tvekade varje gång jag svarade på ett enkelt ”hej” från taxichaffisar/gatuförsäljare, jag ville inte att han skulle ta det som en invit till att fortsätta prata.

Dessutom var man tvungen att stänga av all form av känslor. Jag menar, det gjorde så ont i mig när alla fattiga zigenare och små barn kom fram och ryckte mig i händerna, bad mig köpa deras handgjorda armband eller ge dem pengar. Det hände varje dag. Många mammor vandrade även längs stränderna med sina drogade barn på höfterna för att kunna tigga till sig en slant. Det är såna orättvisor som är så nyttiga att se, samtidigt som det är så hemskt att få se verkligheten i vitögat.
 
Men nu får ni inte ta alla dessa ”negativa” utlåtanden för hårt. Goa är turisttätt (väldigt mycket ryssar) och de som bor i provinsen lever på turismen och värnar verkligen om oss utlänningar, de är mycket sociala och godhjärtade. Man märker tydlig skillnad på de som kommer från andra ställen i Indien, där kvinnosynen är mer förvriden och där man rent av inte lever på turismen som de i Goa faktiskt gör. Det är de som har mage att fota halvnakna bleka turister och våldföra sig på dem. Därför höjer jag fingret till andra kvinnor, tänk alltid ett steg längre än ni brukar
 
 
Maten är fantastisk på alla sätt och vis, dessa goda grytor, kikärts-röror och naan-bröd gör sig så gott tillsammans. Och glöm för guds skull inte att testa chicken tikka masala när ni är i landet, det är en jäkla hit! Vill man komma bort från det där turistiga så rekommenderar jag Agonda och Palolem, betydligt mer neutrala områden med bungalows nere vid strandkanten, mysigare, tryggare och paradisliknande. Här är sanden vit, tempot lugnare och atmosfären mycket trevligare. Just dessa platser kan faktiskt jämföras med Thailand, det är vackrare och billigare än ställen som Calangute, Candolim och Baga.

Jag har nog inte hunnit smälta alla intryck ifrån Indien ännu, men jag har nu prickat av ett land som jag länge drömt om att få se med mina egna ögon och det var en lärorik resa rakt igenom. Det är hippigt, det är kryddstarkt och fascinerande. Men man måste se det med egna ögon, utan tvekan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *