ATT JÄMT ORKA

Fick en fråga av fina Nathaline (Dixi Wonderland) som undrade hur jag gör för att komma upp varje morgon och hur jag kan få allt att låta så positivt i den bemärkelsen att jag jobbar varje dag. Känns det aldrig jobbigt? Jag var verkligen tvungen att fundera på svaret, för varför är det så att jag alltid tar mig upp och hoppar ur sängen varenda morgon även fast att att-göra-listan jämt är knökfull och jobbet ska göras, på något sätt, varenda eviga dag? Var till med tvungen att diskutera det med min bästa vän för att komma fram till ett svar.

Det jag kom fram till är att nej, det är aldrig jobbigt. Jag gnäller aldrig på att jag är trött för känner mig sällan det och måste gå upp tidigt, på att jag i stunder har hur mycket som helst på agendan, att det känns som att det inte finns något slut på uppgifter att ta tag i eller att jag känner att det tar emot lite, för jag vet att det finns ingen annan som gör det för mig. Det är ju jag som driver företaget och som vill ta det framåt, så jag är medveten om att utvecklingen ligger i mina egna händer och det gör att jag känner ett så starkt driv för att arbeta jämt och ständigt. Ja, det är absolut en fördel att jag har hittat något som jag älskar att göra, men jag har också gått igenom tuffa tider som har ändrat mitt synsätt på det här med att arbeta och att man ska göra det för sin egen skull, vilket jag gör idag när jag får vara bolagsägare och skapa själv. Och att gnälla, det kommer aldrig hjälpa oavsett situation, så det har jag släppt för länge sen.

Mina fem bästa tips för att orka LÅNGSIKTIGT:

– Ha en rutin och det ska vara en träningsrutin att hålla fast i. Tror inte på hårdträning och pass där man ska gå nästan döende ifrån utan enkel motion i utemiljö för frisk luft är viktigt, något man kan hålla i hur länge som helst. Jag powerwalkar varje dag, 4-9 km, och det rubbas det inte på för jag vet att det är mitt egna ”lösa-livets-problem”-stund, jag behöver den och det ger mig så mycket ork till allt annat.

Ät frukost för det är en sån bra grund att stå på inför resten av dagen oavsett vad man möter; problem, glädjebesked, omvägar, väntan eller möten.

Ha en jobbstruktur. Jobba med det praktiska på utvalda dagar och det mer administrativa på vissa, eller hur du nu kan fördela din arbetsdag. Då är planen klar på vad du ska göra inför varje morgon när du går upp och så är det bara att köra igång och stryka grejer från att-göra-listan och det är en lättnad att slippa tänka på vad man ska göra eller börja med.

– Gör det du är bra på. Problem kommer alltid att uppstå emellanåt i arbetet och de är till för att lösas, men satsa på att prioritera det du är bäst på, det du tycker är roligast och det som ger dig själv mest. Köp dig tid genom att låta någon annan göra det du inte förstår, exempelvis bokföring eller webbsidan, och som tar för mycket av den tid då du istället skulle kunna sälja, genomföra tjänster eller ta andra jobb som ger inkomst. Ta hjälp när du kan kan och tänk att köpt tid är en investering till dig själv, där du kan göra ännu mer och håll på det där som du får ut mest av. Kan du få mer tid där du kan sälja ännu mer, då kommer du inte märka utgiftsmässigt att du köpt en tjänst för att själv slippa sitta flera veckor och göra bokslutet. Förstår ni hur jag tänker?

– Bästa tipset, VAR POSITIV. Sluta gnäll, sluta älta och sluta tänka på problem, hur andra gör, varför du inte har det där eller inte kan sånt. Älska ditt jobb (annars förändra din situation), påminn dig om framgångar och fira allt som går att fira och tänk på dina mål som ännu ligger framför dig. Det ger driv och är du som jag, egenföretagare eller drivet bolag, då har du en enorm fördel av att orka mer varje dag, under lång tid, för att lyckas.

37 Replies to “ATT JÄMT ORKA”

 • Bra skrivet och bra lista! Du är en sån kämpe 🙂
  Blir också fascinerad av dig och allt du gör, mycket jobb mm<3
  Heja dig 🙂

  Kramis

  • Åh tack rara du och ja, det måste man vara när man behöver göra allt själv tror jag 🙂
   Tack vad glad jag blir att du ser hur jag kämpar <3
   Kramar

 • Älskar verkligen din energi och blir så peppad av att läsa detta! Att vara positiv är verkligen en så viktig punkt och försöker vara det så gott som möjligt 😀

  • Åh vad glad jag blir att du säger det! 🙂 Jaa, det är typ det viktigaste och att sluta slösa energi på saker man ändå inte kan förändra 🙂

 • Superbra inlägg! Jag tycker också att det framför allt är superviktigt att vara positiv, vilket jag har fått uppfattningen av att du verkligen är 🙂

  • Vad kul att du tycker det och tack, det är verkligen bland det viktigaste i mina egenskaper känner jag! 🙂

 • Johanna, ett så härligt inlägg du delar med dig av. Positivt, minst sagt! Du är beundransvärd och jag gläds så åt dina framgångar.

  (Sent) Svar: Ja, det ska bli så kul att få hem ringarna.

  Kram

  • Åh vad glad jag blir att du tycker det! Tack snälla du för din fina framgång och glädje för min skull.

   Kram

 • Så underbart att läsa hela ditt svar nu och jag kan verkligen säga att jag borde ändra mig. Haha, frukost är något jag aldrig äter så kanske borde börja med det! 🙂 Men ett sjukt bra svar och väldigt tydligt och bra tips!! You are amazing!! <3 ILY!

  • Vad bra att du tycker det och jag blev nöjd med inlägget efter att ha tänkt lite 🙂 Haha, ja, det måste du, bra för energin!! 😉 Vad bra att du gillade inlägget, tack snälla och du är bäst vännen, saknar dig redan!! ILY!!!! <3

 • För mig som alltid ”haft ett jobb att gå iväg till” så reagerade jag så på första meningen haha, men sen tänkte jag att det såklart är annorlunda för alla dem/er som jobbar hemifrån på olika vis 🙂 Förstår att man nog måste hitta sin egen motivation, och där tänker ju du så klokt 🙂 När det beror på en själv och att man älskar det man gör, då kan jag tänka mig att man gärna lägger i en ännu högre växel 😀 Kram

  • Haha, ja det förstår jag att du gjorde men precis som du säger så är det ju så annorlunda, där ska du ju själv vara allt. 🙂 Tack för att du gillade inlägget och tycker att jag gör det klokt, det är verkligen så att man motiveras på ett annat sätt 😀 Kram

 • LOVE IT! Så sjukt för tidigare denna morgonen så satt jag och funderade över ifall jag hade missat detta inlägget och woops så dök det upp idag 😀 Du inspirerar mig enormt mycket, vilket du vet då jag tjatar så om det xD Men det är så skönt att kunna gå in här och få energi och driv till att fortsätta med det man gör. Även de dagarna då allt inte är på topp <3

  • ÅH TACK!!! Haha vad roligt att du funderade över det, och så att jag som varit lite seg äntligen la upp inlägget. 🙂 Tack snälla för dina komplimanger, jag blir så glad ska du veta och du får tjata, man kan aldrig höra det för många gånger! 😉 Tacksam att du känner så för min blogg och det jag skriver, tack för frågan också vännen <3

 • Grymt bra tips, jag måste försöka skapa en hållbar rutin med frukost VARJE dag och någon form av motion. Märker att jag mår så mycket bättre av det, men ändå verkar det vara svårt för mig.. Haha. Kram!

  • Haha, ja man gör ju faktiskt det och det gäller att hitta något som passar en själv i vardagen 🙂 Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *