VATTENPROV

– Inlägget är sponsrat i samarbete med bwt.com –

Få koll på ditt vatten genom en vattenanalys

Även om ditt dricksvatten ser ut att vara normalt, kan en vattenanalys avslöja dolda farliga ämnen. Därför är det viktigt att kontrollera dricksvattnet med jämna mellanrum. Rent dricksvatten är viktigt att ha för att dricka, laga mat och för hygien. Barn är känsliga och det är särskilt viktigt att göra ett vattentest regelbundet om det bor barn i hushållet. Vi berättar mer om hur du går tillväga.

Så här enkelt går det till

Beställ vattenanalys genom att ta ett vattenprov. Det finns tre olika typer av vattenprover. Du kan välja mellan en eller flera vattenanalyser beroende på ditt behov. Dels en kemisk och metallisk vattenanalys. En annan vattenanalys är den mikrobiologiska. Avslutningsvis kan du göra en radon vattenanalys. När de har mottagit din beställning skickar de ett provkit med ett formulär och instruktioner. Det tar ett par dagar att få. Du genomför vattenanalysen genom att läsa igenom instruktionerna innan du påbörjar analysen och fyller sedan i formuläret. Skicka sedan tillbaka ditt provkit för vidare analys. Sedan dröjer det inte länge förrän du får ett svar.

Några tecken att vara uppmärksam på kring ditt vatten

Om du märker något underligt med ditt dricksvatten eller att det har förändrats i utseende, smak eller lukt, då bör du genast beställa ett vattenprov. En dålig lukt kan bero på svavelväte eller metangas, men kan också bero på att bakterier eller avlopp har kommit ut ur din vattenkran. Vitt – eller grumligt vatten beror främst på gaserna kväve och syre som blivit upplösta. Det behöver dock inte vara farligt. Brunaktigt vatten kan orsakas av järn vilket ger en obehaglig smak samt en missfärgning på tvätt, disk och i toaletten. Detta kan leda till att rören blir täppa vilket kan bli dyrt att reparera. Svarta prickar i dricksvattnet orsakas oftast av mangan. Mangan faller ut i vattenledningarna och ger ett missfärgat vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *