7 TIPS HUR DU BLIR AV MED DITT SÖTSUG

Hälsa är för mig ett liv utan förbud, vilket är det mottot som jag har levt efter under hela min välmående-resa, jag äter godis på helgerna men har lärt mig hantera sötsuget i veckorna för att leva hållbart och hälsosamt. Min kropp mår mycket bättre idag än den någonsin har gjort, jag känner mig pigg, motiverad och full av ork jämt, jag har inga blodsocker-dalar och jag låter inte sötsuget styra mig. Sen min egen viktresa och förändring är jag väldigt intresserad av hälsa och livsstil, framför allt hur man ska leva för att på ett hållbart sätt för att må bra både psykiskt och fysiskt. Att ha fått kontroll på sockret i vardagen är min främsta nyckel för att jag mår så bra idag, helt klart.

När man ska bryta ett sötsug så behöver man hitta metoder som funkar för en själv, men försök att skippa att bara byta ut det söta du vanligen brukar äta mot något annat sött (men som klassas som nyttigare). Folk ersätter fikabrödet med bars med smak av choklad, söta frukter eller sockerfria kakor till kaffet. Why? Då är det ju ändå sött (samt innehåller fruktsocker, chokladsmak och megasött sötningsmedel, allt man är sugen på vid sötsug dvs) och man låter fortfarande sötsuget få sin beskärda del och problemet förblir kvar i vardagen. Då blir det ännu svårare att komma ut ur socker-träsket och man upplever att sötsuget aldrig försvinner. Förstår ni hur jag menar?

Här är mina sju bästa tips för att verkligen lyckas få bort sötsuget:

– När sötsuget kickar in, för min del har det alltid varit på kvällarna efter själva middagen, ta och bre en knäckemacka och lägg på lite ruccola, ägg och rödlök. Något jag äter ofta! Det är både gott och mättande, men framför allt inte sött!

– När du blir sötsugen, drick vatten. Renaste, naturligaste och så nyttigt för kroppen! Det hjälper mot hungerkänslorna som oftast kommer när man är sugen på något snabbt och sött. Vatten renar kroppen väldigt bra och hjälper dig att hålla dig frisk.

– Gör en skål med råa grönsaker (som har lågt GI-värde). Blanda exempelvis, gurka, lite sallad, lätt kokta gröna bönor eller något annat, gärna gröna grönsaker! Lätt knep att använda sig av som mellanmål!

– Sprid ut dina måltider jämnt under dagen, ät 4-5 mål per dag men mindre i portionsstorlekarna, så att du håller blodsockret på en jämn nivå för att slippa sötsugs-dippet. Detta har varit en väldigt bra hjälp för mig att hålla mig till rutiner då jag äter för att inte få blodsockret att dippa på dagarna eller kvällen.

– Ät naturell yoghurt och toppa med frusna hallon, nötter och frön. Går bra som både frukost, mellanmål eller efter middagen om sockersuget faller in. Mina favoriter är valnötter och hasselnötter!

– Studera dina vardagsmåltider. Äter du massa socker i maten, typ i frukostmackorna? Läs på innehållsförteckningarna, det är läskigt hur mycket som faktiskt innehåller socker även fast det inte upplevs som ”sött”. Försök att få till andra alternativ som bröd utan socker (kanske baka själv?) och byt ut sockeryoghurten mot naturell osv… Gå inte på allt som det står proteinglass eller proteinpudding på, för många gånger innehåller det socker eller sötningsmedel och det hjälper dig inte att hitta ut ur sockerfällan. Färskare produkter är alltid ”renare” och bättre.

– Håll ut! De två första veckorna in i en förändring där man vill bli av med sötsuget är de två jobbigaste. Sen går det av rutin och blir faktiskt lättare! I min och sambons 38 dagars utmaning var det noll socker och det gick så bra, jag har inget sötsug att brottas med och jag mår så jäkla bra av att inte vara sockerberoende i min vardag.

43 Replies to “7 TIPS HUR DU BLIR AV MED DITT SÖTSUG”

  • Det är precis det jag ger tips för, hur man trappar ner och blir av med beroendet, utan att ha förbud 😉 Kramis

 • Så vettiga tips! Jag är bra på att dricka enbart vatten, te och kaffe och jag äter sällan sötningsmedel osv, äter hellre ”vanligt” socker då. Mitt problem är att jag inte kan sluta äta när något finns framför mig. Men för det mesta äter jag nog ganska balanserat, och det är så skönt och viktigt för hälsan som du skriver.

  • Tack snälla du! Ja men precis, hellre ”vanligt” socker än sötningsmedel alla gånger 😉 Du verkar ha ett sätt som är balanserat, tycker det låter jättebra!

 • Vad bra skrivet och bra tips! 🙂
  Personligen tror jag att det är svårt att leva en längre tid med förbud, jag tror nog mer på balans.
  Att kunna äta sött men inte alltid-utan kanske på helgen om man vill 🙂

  Ja många mål om dan tror jag på, för mig blir det oftast 5 och alltid mellanmål på dagen 🙂

  Hoppas Din dag är bra<3 Kram

  • Tack snälla!! 🙂 Ja men det är precis det jag menar, att inte ha förbud utan balans och kontroll över sockret i det här fallet! Jag äter godis på helgerna och har inga förbud, är en riktig godisråtta, men jag har kontroll över mitt vardagliga sockerintag, vilket jag mår så bra av. Så det var bara några tips på vägen! 🙂

   Precis, det är vettigt för att hålla balansen i blodsockret och inte få såna där dippar 🙂 Ha en fin kväll <3 Kram

  • Vad kul att du tyckte det, tack snälla! 🙂 Ja, alltid bra med lite smarta knep!

 • så bra tips du delar med dig utav fina du! 😀

  sv; vad kul att du gillar inlägget vännen <3

  härligt att det känns så bra för dig med nya bloggen och egna portalen! 😀

  är bara ärlig, det vet du! 😀 <3

  ja det känns bra att ha en resa igen att se fram emot, även om det är lååångt kvar tills vi åker. 🙂

  helgen var bra och jag försökte vila upp mig lite grann i alla fall. hoppas att du hade en fin helg och att nya veckan har startat fint för dig 🙂 kramar <3​

 • Superbra tips! Oftast är det själva ätbeteendet man måste bli av med också. Och vetskapen om att det inte är farligt att gå hungrig & lite småsugen då o då!

  • Kul att du tycker det, tack! 🙂 Ja, absolut, men äter man oftare men mindre portioner, samt dricker mycket vatten, så håller man en bättre mättnad utan blodsocker-dippar och hungern visar sig som en naturlig reaktion av kroppen när den behöver ny energi!

  • Tack, vad kul att du tyckte det! 😀 Se där, vad roligt och precis man får hitta knep som funkar för en själv 🙂 Kram

 • Bra tips Johanna. För mig skulle förbud aldrig funka däremot att öva mig att få kontroll över och kunna säga nej till den goda kakan på onsdagsfikat.

  Kram Kamilla

  • Tack Kamilla! Det är det jag menar i inlägget, att man inte ska ha förbud och det har jag aldrig haft, jag har bara lärt mig kontrollera mitt sockerintag i vardagen, därför dessa tips. 🙂 Kram!

 • Jättebra tips och ja jag måste ta mig lite i kragen nu, ingen fara på torpet så, men har gått upp 3kg jag vill ner och måste få bort suget som tickat igång igen

  • Tack snälla! Ja, men precis, man vill bort suget och då är det här perfekta knep att ta till 🙂

 • Vilka bra tips du kommer med <3
  Visst är det så, man byter ut det ena mot det andra. Jag är ju en sådan som älskar att ha lite att tugga på till tv;n och det gör att man lätt hamnar i träsket igen. Men har lärt mig att det finns å otroligt mycket gott och nyttigt att ta till för att känna lite lyx. Balans, allt handlar om det 🙂 Är inte där än men snart så.
  Kram fina och ha en toppen dag

  • Tack snälla <3 Och ja, tror inte att det är hållbart om man vill få bort suget, då är det bättre att ta alternativ som inte är söta och tänka över hur man fördelar dagens måltider 🙂 Ja, det är ju så gott med något när man sitter framför tvn, det håller jag med om! 🙂 Kram fina du och ha en underbar onsdag!

 • ja är sant är lika punkter, och det är ju dem som är slående, så jag fick inspo av dig ex att sätta ihop ett sådant inlägg, men även av egen erfarenhet vad som gäller vad jag lärt mig

  • Det förstår jag med att det är samma punkter, tänker bara att man kan skriva vem man fått inspiration ifrån eftersom det kändes uppenbart för mig just igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *