HYRESRÄTT

– Inlägget är sponsrat i samarbete med uthyrningsportal.se –

Detta får du göra med din hyresrätt

Som hyresgäst i en hyresrätt har du ett antal rättigheter och skyldigheter att förhålla dig till, precis som din hyresvärd. Dessa ting står ofta skrivna i hyresavtalet, så om du är osäker bör du kika där först. Här kan du dock läsa en kortare sammanfattning av de viktigaste sakerna du faktiskt får och inte får göra för att piffa upp din hyresrätt! Kanske har du äntligen hittat din drömbostad i Göteborg, Stockholm eller Malmö. Eller så har du kanske hittat det perfekta sommarhuset längst kusten. Oavsett om det är ett hus, en lägenhet eller ett rum så måste du förhålla dig till vissa regler och lagar om det är en hyresrätt du flyttar in i.

Smårenovera i köket

Som hyresvärd i en hyresrätt får du lov till att göra ett par justeringar utan att fråga hyresvärden om lov. Du får bland annat måla och tapetsera och byta skåpluckor om du tycker detta behövs. Du är också välkommen till att byta ut vitvaror och installera nya om du önskar detta. Att sätta upp hyllor och kakla är också okej, men det kan alltid vara bra att meddela hyresvärden först.

Piffa upp vardagsrummet

Även vardagsrummet får piffas upp i hyresbostäder om detta önskas. Du kan måla och tapetsera samt sätta upp tavlor och hyllor där du önskar. Var dock uppmärksam på att du kan behöva laga söndriga väggar och liknande om du inte lämnar din bostad i gott skick vid utflytt. Du får absolut inte byta eller slipa golvet!

Göra balkongen fin

Har du turen att ha en balkong så ska du verkligen göra allt vad du kan för att göra den så fin som möjligt! Du har frihet till att göra det mesta på balkongen förutom att lägga fast golv, måla balkongen och montera fasta hyllor eller glasa in balkongen. Du får dock plantera hur mycket växter du vill och lägga på löst golv om du vill detta.

Fräscha till badrummet

Sist men inte minst får du såklart också fräscha till badrummet om detta behövs. Du får faktiskt renovera en hel del själv, men det är ändå smart att prata med värden innan du gör det. Du kan till exempel byta ut handfatet och installera en dusch samt måla, tapetsera och kakla. Tänk på att det högst sannolikt är du själv som ska bekosta materialet. Några gånger kan dock hyresvärdar vara eniga, och då kan du passa på att be dem täcka

4 Replies to “HYRESRÄTT”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *