RÄTT FODER TILL DIN HÄST

– Inlägget är sponsrat i samarbete med brogaarden.se –

Rätt foder till din häst

Det kan vara svårt att hitta rätt foder till din häst. Inte bara är utbudet stort och brett och det kan vara svårt att veta skillnaden däremellan, dessutom har hästar olika behov. Kvalitetsfoder av högsta kvalitet till din häst ger det där lilla extra som optimerar din hästs mående. Att ge rätt foder är därför helt avgörande. Hur ska du tänka för att hitta rätt foder till din häst? Vi berättar mer om rätt foder.

Olika foder

Numer kan du köpa foder häst online. Då blir det extra viktigt att du vet vilken typ av hästfoder som är den rätta för din häst. Det breda urvalet kan förvirra så vi berättar mer om kraftfoder, fullfoder, grovfoder och fria radikaler.

Kraftfoder

Kraftfoder används för att komplettera högivan hos den växande eller arbetande hästen, men många hästar klarar sig fint på ett bra grovfoder. Havre är det traditionella kraftfodret, men idag är det vanligare att ge processade kraftfoder i form av pellets och müsli.

Fullfoder

Det finns många olika typer av fullfoder för hästar, som täcker alla vitamin-, mineral- och näringsbehov. Det finns ett brett sortiment av olika produkter, bl.a. fiberprodukter som säkerställer optimal utfodring av hästen.

Grovfoder

Hö är det vanligaste grovfodret och ett bra hö täcker en stor del, och många gånger hästens hela näringsbehov. Höet ska vara grönt, bladrikt, lukta gott och inte damma eller vara mögligt. Det ska vara bärgat på en odlad vall och gärna före eller precis runt midsommar. Hö som bärgats sent har sämre näringsinnehåll – stjälkarna är grövre och axen större. För att kunna göra en riktig foderstat där man vet att hästens näringsbehov är tillfredsställt, måste man göra en näringsanalys av det hö man använder.

Mineraler

Mineraler kan behöva komplettera fodret och finns att köpa som färdiga blandningar. Mineraler och spårämnen behövs för ett starkt skelett, för musklerna och en rad andra funktioner i kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *