DET FINNS EN MENING MED DET

Kan känna att det rent av är lite tråkigt nu och allt är så deppigt. Människor håller andan för vinterns jobbiga tider som spås ligga framför oss och det är allt som det pratas om, även jag själv tar automatiskt upp dessa samtalsämnen när jag talar med folk och jag påverkas. Och vad det gör ont i mig. Ekonomisk stress är det som alltid har stressat mig, sedan jag var yngre och därför lärde jag mig tidigt värdet av pengar, att snåla, att spara och att tänka långsiktigt, pengar ska räcka längre än bara ett månad framåt. Andra människors ”SKA HA, SKA HA, SKA HA,” och senaste åren lyx på belånade pengar har påverkat min stress när jag fattar att det egentligen inte står sig möjligt i den ekonomiska livet-ekvationen, jag har tänkt att det här är inte normalt och ändå har jag jämfört mig med dem. Men nu kommer verkligheten ifatt och det med allt samtidigt. Vi, jag och Patrik, är förskonade i denna kris och vi har det rent av så jävla bra, men ändå kryper det i kroppen på mig när jag vet att det finns hushåll där verkligen är annorlunda, det inte är likadant och som står inför otroligt jobbiga månader nu.

Företaget har jag byggt upp med samma stolpar som min privatekonomi. Inga lån. Trygg grund att stå på. Kapital. Och mantrat jag upprepar för mig själv där är ”håll i, håll ut”. Stoppa utgifterna (dvs inga fler inköp, utan årets sista leverans kommer nästa vecka samt sista liten restorder i mitten på oktober), tänk utanför boxen, ta dig tiden och skapa fler ben att stå på. Jobba tyst, kom ikapp med allt som annars brukar släpa efter och gör det där som tiden aldrig räcker till för. Det är verkligen precis vad jag gör nu och på något sätt känner jag att det finns en mening med det.

8 Replies to “DET FINNS EN MENING MED DET”

 • Jag önskar att jag hade varit bättre med pengar, nu när jag inte längre har möjlighet att lägga undan. Det finns inte ett enda lån jag tagit, varken privatlån eller avbetalningslösningar eller banklån. Den biten är skön i alla fall. Allt jag har är mitt. Men det kommer inte vara något över, och jag kommer måsta dricka ett äckligare kaffe än jag är van vid för jag har inte råd med det lyxigare som vi brukar ha. Och vi har inte råd att skaffa barn.

  • Det förstår jag och det är sånt man ofta upptäcker ”försent”. Det låter klokt och samma här, det är skönt i dessa tider. Hoppas att allt blir bättre snart <3

 • Vi är så himla lika du och jag. Naturligtvis så blir vi alla påverkade av det som händer. Men jag är så glad att varken jag eller Johan har några lån. Jag har precis som du valt att inte ta några lån i mina företag och det är jag så himla glad och tacksam för. Detta har varit mitt sämsta ekonomiska år hittills och det har slagit hårt. Ibland känner jag bara för att ge upp men försöker tänka att detta inte kommer vara för evigt.

  • Ja precis, påverkade blir vi alla! Samma här, så himla glad för det och att jag faktiskt har tänkt till med företaget redan från början, utifall OM något skulle hända, som nu eller när pandemin kom. Det är det nog för många och det blir extra tydligt smäll efter ett år där de haft det ”lite för bra”. Men håll i och håll ut, det kommer inte vara för evigt och det kommer bättre tider längre fram. <3

  • Ja det är så viktigt att tänka och ha en buffert jämt. Det är jag också glad för, både privat och för företagets skull. Kram <3

 • Jag relaterar så mycket till detta! Så fint att få läsa. Jag har lidit någon slags ekonomisk ångest typ hela mitt liv, den är verkligen väääldigt nära till hands alltid, trots att den åtminstone sedan jag började tjäna egna pengar aldrig har behövt vara där. Känner verkligen igen mig i din syn på pengar och ekonomi. Men visst är det otäckt med vad som ligger framför, trots att jag troligen inte behöver oroa mig.

  • Åh vad jag typ blir lättad över att någon känner igen sig, så som jag lidit för denna typ av ångest hela mitt liv! Exakt så är det för mig med, jag överlever ju och jag behöver inte oroa mig, men ändå så gnager det i mig att fler inte förstår ekonomi bättre!! Ja det är det och det påverkar såklart alla på något sätt, men som du säger så är det troligen inte du eller jag som behöver oroa oss för det blir inte värst för oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *