WORGO: JOBBA UTOMLANDS

– Artikeln är sponsrad i samarbete med Worgo –

Worgo – hur hittar jag jobb utomlands?

Är du sugen på att pröva någonting nytt i ditt liv? Byta grå svensk vinter mot sol eller storstad?  

De allra flesta av oss får någon gång lust att byta ut vår vardag hemma mot någonting helt annat. Om du inte har planer på att studera utomlands kan möjligheten att arbeta utomlands under en period i livet vara någonting för dig.

Att jobba utomlands under en period i sitt liv är en erfarenhet som de flesta tänker tillbaka på med glädje senare i livet. Det kan också vara en klar fördel för ditt CV med utlandstjänstgöring då många arbetsgivare ser det som positivt med personal som har erfarenheter av att jobba i ett annat land och kanske till och med på ett främmande språk.

Var börjar man då om man är sugen på att ge sig utomlands att jobba? Ett bra tips kan vara siten worqo.se som är en mötesplats eller en slags portal för dig som vill söka jobb utomlands. Worqo har ett nätverk med företag som är verksamma utomlands och som söker personal. På deras sajt kan du registrera en profil och signa upp dig för noteringar om jobb som skulle kunna passa dig när de blir lediga.

Vilken slags jobb kan man söka? 

Vad finns det då för slags jobb att söka utomlands? Bland de vanligaste jobben som finns är olika slags försäljningsjobb. Det kan handla om allt från säljarjobb inom online trading eller aktiemäklarjobb och då krävs det vanligtvis någon vana från att jobba med olika finansiella instrument. Mer ordinarie sälj jobb som innesäljare av olika slags teleabonnemang, lotter, onlinecasinon och bokklubbsprenumerationer är inte heller ovanligt. 

Andra områden det finns jobb inom är inom teknisk kundtjänst och teknisk support. Här krävs det ofta någon slags teknisk bakgrund eller i alla fall ett tekniskt intresse samt eventuellt erfarenhet från kundservice för att kunna söka dessa jobb. 

Ett område som växt mer och mer de senaste åren är kundsupportjobb då många stora företag valt att förlägga sin support utomlands. Här krävs det oftast inga större förkunskaper utan det viktiga är att du har en förmåga att sätta dig in i olika slags datasystem som används när kunder ringer in och har olika förfrågningar om ordrar, fakturor med mera.

Nästa steg: 

Förutom att fundera på vilket slags jobb du är intresserad av att söka utomlands finns det några andra praktiska saker du bör tänka på när du börjar söka jobb:

Har du ett uppdaterat CV både på svenska och engelska? Tänk på att anpassa din ansökan efter det jobb du söker. Det är också bra att poängtera varför du är intresserad av den utannonserade tjänsten och vad det är som gör att du tror att just du skulle passa för den. Med ett bra CV och ansökan ökar dina chanser att bli utvald till en intervju

Om du blir utvald till en intervju: tänk på att läsa på om det företag du sökt anställning hos och var aktiv i att ställa frågor för att visa ditt intresse för företaget. Förbered också svar på sådana frågor du tror kan komma upp på intervjun, till exempel vad dina styrkor eller svagheter är och vad tidigare arbetskollegor skulle säga om dig. Det är återigen viktigt att kunna motivera varför du tror att just du passar för den utannonserade tjänsten och vad du tror dig kunna bidra med till företaget. 

Öva dig gärna också på att berätta lite om dig själv, vad du tycker om att göra, hur din uppväxt ser ut och vad du drömmer om att göra i framtiden. Det är sådana frågor som ofta kommer upp på en intervju och som kan kännas lite svåra att besvara om man inte tänkt till och förberett sig innan. 

Förhoppningsvis går din intervju brilliant och det första steget mot en utlandskarriär är påbörjat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *