PÅ MATBORDET I HÖST

Såhär års, nu när kylan börjar komma och mörkret redan sänker sig tidigt om kvällarna, älskar jag varma middagar. Sallader hör till sommaren, på hösten vill jag hellre äta grytor, husmanskost och goda saftiga söndagsstekar. Tänkte därför tipsa er om några av mina höstfavoriter!
 
1. KÖTTGRYTA. Högst upp på listan står köttgryta med timjan och kantareller i en gräddig sås, som jag gärna serverar/äter med kokt färskpotatis från farfars trädgårdsland. Låt gärna grytbitarna få stå och puttra till sig länge med både hackad gullök, vitlök och timjan, för att få till en härlig grundsmak innan grädden tillsätts.
2. UGNSROSTADE ROTFRUKTER. Jag dör så gott det är till vilken filébit som helst. I min rotfruktsmix är det oftast morötter, rödbetor, potatis, palsternacka och stora klyftor av lök (gullök, rödlök och vitlök). Halloumiost går utmärkt att lägga till bland rotfrukterna.
3. RÖDBETOR. Får inte nog av rödbetor. Min favorit med rödbetor är, förutom den ovannämnda, när de är kokta och sedan blandas med smulad fetaost, olivolja och örtsalt. Kan äta det jämt.
4. SPAGHETTI & KÖTTFÄRSSÅS. (Italiensk) husmanskost med en riktig saftig köttfärssås där jag gärna skvätter i lite grädde för att få den riktigt krämig och fin. Riven morot ger dessutom köttfärssåsen lite sötma och det tycker jag blir riktigt gott.
5. LÅNGROSTAD STEK. Det tar tid att göra, ja jag vet, men när jag har tid så lägger jag gärna in en hel köttbit (picnicbog, skinkstek eller nötstek, allt funkar) med örter och vitlöksklyftor. Jag brukar även marinera köttet med någon slags olja/soja-mix och sen får det stå i ugnen på låg värme i flera timmar innan man slutligen kan skiva upp steken och njuta!
 
 

0 Replies to “PÅ MATBORDET I HÖST”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *