MINA MILJÖMÅL FÖR 2020

Jag bryr mig om vår planet och är miljömedveten, vilket medför att jag försöker tänka hållbart i mångt och mycket i mitt vardagsliv. Inom företaget jobbar vi med ett hållbart, en del återvunnet och tidlöst sortiment för att inspirera till att minska konsumtionen i det långa loppet. Min tanke är liksom att man ska handla och hitta favoriter hos oss, som är noga utvalda redan i vårt inköps-steg, för att de sedan ska förbli en produkt som både håller länge och samtidigt inte bara kastas bort utan något som faktiskt står kvar hemma hos kunder trots flyttar, trender och utrensningar. Det är klart att det är nyproduktion i största utsträckning, men om jag är medveten om att välja mina leverantörer så som både lokala och de där jag vet hur deras produkter produceras och även välja produkter med naturmaterial så anser jag att jag hjälper konsumenterna redan i det steget, med att sälja dem bra och hållbara produkter. Vi har även valt att fokusera mycket på återvinning och produkter som återbrukas, och i denna tid som vi lever i så är det naturligt att mina leverantörer och grossister gjort likadant, vilket gör det så mycket lättare att få tag i återvunna träfat, tegelstensformar eller tillverkade produkter av gammalt virke mm. StyleMood använder sig dessutom endast av papperskassar, snöre/presentpapper i naturmaterial, äldre möbler och loppade inventarier samt skickar alla våra beställningar i återvunna kartonger och emballage istället för att köpa in nytt sånt. Förstår ni hur jag menar och hur vi jobbar med hållbarhet och miljö-frågor inom StyleMood?

Utanför företaget och som privatperson så tänker jag ofta till på vad jag konsumerar och använder. Sånt jag gör varje dag som kan bidra till förändring tänker jag är det viktigaste att tänka över när det kommer till miljön, att man förändrar sitt beteende och vanor. Jag har i princip bytt ut alla köksredskap till trä/metall och ”plastbantat” sedan två år tillbaka och handlar (allt som oftast) inte längre inredning och kläder som inte är gjorda av naturliga och riktiga material, jag tittar numera efter bomull, ull och linne på material-lapparna exempelvis, OM jag shoppar kläder vilket jag verkligen inte gör ofta. Handlar gärna second-hand och älskar att loppis-fynda, återanvända gamla ärvda möbler, kör inte bil i onödan, är matsmart och tar till vara på allt i matväg och källsorterar förstås. Kan offra mycket och ändra många av mina bekvämligheter ur miljö-perspektiv och ser varenda ny och bättre vana, som en bra sak för planeten och miljön.

Men, för att nämna något jag inte lyckats övertyga mig själv om (jag är långt ifrån perfekt och gör inte alla rätt jämt), så är det rese-frågan och det där med att flyga. Jag är så kluven för att resa är något jag värdesätter så mycket; att få komma bort, möta nya kulturer, lära mig om världen, se verkligheten på andra ställen än hemma och faktiskt växa som person, för det gör man när man reser och utforskar (nu snackar vi inte all-inclusive-resor för på det sättet reser inte jag/vi). Behöver det ibland och känner ändå att det måste få vara okej, för hoppas att de andra medvetna valen på något sätt ska väga upp det. Förstår ni hur mina tankar går? Hur känner ni?

Här kommer mina miljömedvetna mål för året, hoppas någon av er vill ta efter någon punkt eller blir inspirerade till att tänka och fundera var ni står i processen kring hållbarhets- och miljö-tänk.

 • Inte köpa plastpåsar när jag handlar: Jag har tyg- och Ikea-kassar, perfekta att återanvända och att bära i! Och ekonomiskt.
 • Rensa ut det sista plasten i vårt hem: Det är inte alls mycket kvar, så ska ersätta redskapen som behövs till andra material.
 • Fortsätta minska mitt shoppande: Typ lite Edward Blom-tänk på den punkten med mantrat ”när man handlar så handlar man rejält”. Dvs bra produkter, gärna lokalt i småbutiker och saker jag VERKLIGEN behöver.
 • Inte flyga inrikes: Amanda Jona (Swedish Passport) har inspirerat med hennes mål för förra året och jag tänker ta efter just den punkten helt och hållet från henne.
 • Fortsätta välja att promenera på kortare transportsträckor: Gör det allt som oftast till jobbet som ligger tvärs över stan från där vi bor faktiskt och det tänker jag inte sluta med. Åkte buss hela sommaren då jag jobbade varje dag i butiken och tror att det även kan göras i år, så smidigt och återigen – ekonomiskt!
 • Loppa loss: Jag vill bli en sån där som är grym på att hitta de allra finaste loppisfynden på ensliga loppisar på landet. Min vision är att åtminstone ta ett steg i den riktningen i år och skapa ett hem med inredning där gammalt, återbrukat, nytt och unika detaljer skapar en riktig hemma-stämning. Även liten bonus att jag har min egen butik där jag kan hitta just unika favoriter titt som tätt.

27 Replies to “MINA MILJÖMÅL FÖR 2020”

 • Det låter klokt att tänka på sitt företag inom miljön. Det är viktigt att ta hand om miljön så mycket vi kan. Bara små saker som att kasta mat i en påse eller återvinna kartong, glas och panta är något som är väldigt bra. Sådant gör jag och ser till att absolut inte kasta något i naturen som inte ska vara där! 🙂

  • Ja det är väldigt klokt och rätt i tiden. Ja, så enkelt och så lätt, något alla kan göra och likaså borde fler tänka lite mer tycker jag 🙂

  • Ja men det är ju bra om vi åtminstone gör rätt och föregår med gott exempel tänker jag 🙂

 • Jag shoppar mycket mindre än vad jag gjorde tidigare. Reser aldrig, äter vegetarisk och använder mig mycket av kollektivtrafiken 😀 Alla kan inte göra allt men vi kan göra något 🙂

 • Tycker du kämpar för fullt med ditt miljötänk när det gäller företag och du gör ett grymt bra jobb!!! Heja dig!! Och punkterna inspirerar och skapar själv en eftertanke, mycket bra inlägg hjärtat!! Älskar det! <3

  • Tack bästa du och ja, det känns bara rätt att göra det!! Vad bra att du tyckte om inlägget bästa vännen, blir så glad för det!! TACK <3

 • Väldigt bra skrivit! Härligt att du tänker på det så mycket, och sen att du gillar att resa tycker jag inte är någon fara 🙂 det är många som behöver hjälpa till för att det ska funka 😉

  • Tack så mycket! Ja, jag tycker att det är viktigt och därför gör jag det jag kan för att bidra. Nej precis, man kan ju inte göra allt men alla kan göra något 🙂

 • Sånt här brinner jag för själv. Jag lever väldigt naturvänligt och har så gjort i snart tio år. Men jag är också sådan som tänker att man inte kan göra avkall på allt i livet. Så om man vill resa så tänker jag att det är okej med måtta. Att resa en gång per år är inte lika farligt som att ta resor varje månad till exempel. Att äta kött några dagar i veckan är okej, men man behöver inte äta det 365 dagar om året.

  • Vad kul och duktigt av dig! Nej precis, alla kan göra något tänker jag, men man får ju också tänka att man själv inte kan göra allt. Ja, jag reser inte alls ofta, så tänker att det då får vara okej ändå. 🙂 Precis, jag äter mycket vegetariska alternativ även om jag inte är vegetarian.

 • Det där gör jag, förutom att jag föredrar att flyga inrikes om jag ska till norrland. Speciellt eftersom det tar så otroligt lång tid att resa om jag ska köra eller åka tåg/buss dit upp. Sen är jag bra på att ibland ta bilen när jag kunde ha gått eller tagit mig till platsen på andra sätt, men det ska jag bli bättre på under året som kommer tänkte jag. Jag är också vegetarian, vilket också är ganska bra för miljön. Jag tycker att om man är duktig med allt det andra så ska man få flyga och se andra kulturer. Men det är min åsikt. Andra får ha sin!
  Lycka till med dina mål 🙂 Kram

  • Vad bra! Det kan jag tro, och gör man så mycket annat får det vara okej tycker jag med! Man växer så enormt av att resa och besöka nya kulturer så jag tycker att det är viktigt att den möjligheten finns, att kunna ta sig till andra sidan jorden eller till andra länder 🙂 Kram

  • Tack! 🙂 Kanske får dig att inspireras lite? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något 🙂

 • Ett så väldigt inspirerande inlägg! Tack, Johanna!
  Själv är jag inte lika miljömedveten, men visst tänker jag på att ha en sparsam konsumtion. Som påsar när vi går och handlar mat; jag köper sällan nya. De jag köpte senast kan ofta användas ytterligare gånger. 🙂

  Svar: Glad att du tycker så mycket om första delen av min årsresumé. Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar. <3

  Kram

  • Tack själv för att du tog dig tid att läsa inlägget Jasmine!! 🙂 Jag förstår att vi alla är på olika plan gäller tänket, men tänker också att gör vi något aktivt val för att minska på jordens resurser, så gör vi något och det är viktigt. 🙂 Det är smart! Stor kram

 • […] fortsätter vara ett ledord i min vardag även in i 2020, som ni säkert förstod via inlägget med mina miljö-mål (läs gärna om du missat inlägget). Jag tänker till när jag konsumerar och handlar mer än […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *